Het gaat goed met de PVV, maar met haar coalitiepartners gaat het een stuk minder. Althans als je mag afgaan op twee recente peilingen van vooraanstaande onderzoeksbureaus.
Volgens Ipsos I&O kan de PVV rekenen op 41 zetels als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat zijn er 4 meer dan in november 2023, dus een aardige winst. Weliswaar stond de partij nog niet zo heel lang geleden op 47, maar dat is iedereen allang weer vergeten.
Bij Maurice de Hond scoren de vrijheidsapostelen 40 zetels. Eén minder weliswaar, maar niettemin een fraaie vooruitgang. Dat de PVV een paar maanden geleden meer dan 50 zetels wist te boeken, daarover gaan we het hier niet hebben.
Maar dan de VVD. Die haalt bij Ipsos 18 zetels en bij De Hond 19. De liberalen hebben er op dit moment 24. Het peil van nu is, met andere woorden, behoorlijk veel minder. Bovendien was dat aantal van 24 al een achteruitgang van 10, want in het laatste kabinet-Rutte had de VVD er 34.
Nog veel slechter doet het NSC het. De partij van de wegens overspannenheid voorlopig uitgeschakelde Pieter Omtzigt krijgt van Ipsos 6 zetels en van Maurice de Hond niet meer dan 5. In de Tweede Kamer bezet deze pas bestaande club op dit moment 20 blauwe stoeltjes. Dat mag je toch wel een ineenstorting noemen?
Niet veel beter brengt de BBB het ervan af. Volgens Ipsos zou zij 2 (van de 7) zetels kwijtraken. Beter gaat het bij De Hond, waar ze haar huidige aantal vasthoudt. Maar niettemin. Nog in maart vorig jaar won de BBB de Provinciale Staten- en de daaraan gekoppelde senaatsverkiezingen met overmacht.
Zowel bij Ipsos I&O als bij Maurice de Hond zouden de vier regeringspartijen geen meerderheidscoalitie meer kunnen vormen, mochten deze instituten de verkiezingsuitslag correct hebben geprognotiseerd. Terwijl de BBB nu niet eens nodig is voor een meerderheid, want die hebben de PVV, de VVD en het NSC zo al.
Voor de PVV dreigt dan ook een overwinningsnederlaag. Wel (veruit) de meeste zetels, maar geen kabinet.
Mogelijk is daar met steun van FvD, JA21 en wie weet de SGP nog een mouw aan te passen. Daarentegen lijken me 6 (à 7) partijencoalities niet erg stabiel. In Nederland zijn ze in elk geval nog nooit voorgekomen. Bovendien zullen die wellicht behulpzame partijtjes in ruil voor hun toeschietelijkheid het een en ander terug willen. Dat zou het regeerakkoord geen betere reacties bezorgen, vrees ik zo.
Gelukkig zijn er op dit moment geen verkiezingen, zodat directe paniek nog niet nodig is. Of deze peilingen bijdragen aan het zelfvertrouwen bij drie van de vier coalitiepartners waag ik daarentegen te betwijfelen. Vooral bij het NSC, waarvan volgens een poll van het tv-programma EenVandaag het verlies nog veel groter zou uitpakken, zou de overwinningsroes van een jaar geleden in zijn tegendeel kunnen verkeren. En de afwezigheid van Sint Pieter zal de rust niet terugbrengen.
Trouwens, het kan ook nog allemaal veel erger worden. Als de VVD, om maar eens een voorbeeld te noemen, 18 tot 19 zetels haalt, kan ze er ook nog 18 of 19 verliezen. Toch?
Geef een reactie