PVV-leider Geert Wilders heeft zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd. Het heet ‘Nederlanders weer op 1’ en telt 46 pagina’s. Dat is heel wat meer dan het A4tje waarmee Geblondeerde Geert bij de verkiezingen van 2017 nog meende te kunnen volstaan. Niet dat iemand al dat geklets ooit gaat lezen uiteraard. Zeker de PVV-aanhang niet. Maar verkiezingsprogramma’s horen er nu eenmaal bij als je serieus genomen wil worden. En Wilders wil heel graag meeregeren, beweert hij in De Telegraaf. Vandaar dat hij zijn plannen ‘wat anders’ heeft gemaakt.

Zo eist zijn partij voortaan geen apart ministerie van Remigratie en De-islamisering meer. Ook elders is de toon wat milder. Al blijft de PVV vasthouden aan een algehele asielstop en een Nexit-referendum. Dat Wilders ‘geen taboe en geen breekpunten’ heeft, zoals hij tegenover De T. verklaart, is dan ook een beetje overdreven.

De ‘minder Marokkanen’-uitspraak neemt hij overigens ook niet terug. Wellicht ten overvloede wijst hij er in de Krant van Gezond Nederland op dat er ‘niet opeens een ander iemand zit’.

Misschien zou hij met de nieuwe VVD-leider Dilan Yeşilgöz zaken kunnen doen. Zij komt weliswaar oorspronkelijk uit Turkije, maar nu ze veilig in Nederland is moet het maar eens afgelopen zijn met de toevloed van gelukszoekers, vindt ze. Jammer genoeg voor Wilders wil Nieuw Sociaal Contract-leider Pieter Omtzigt niets van hem weten. En hoe zou je een regering kunnen vormen zonder diens medewerking?

Volgens de peilingen is dat onmogelijk. De polls verschillen weliswaar op onderdelen, maar over één ding zijn ze het eens: NSC is de grootste. De in dit verband irrelevante fusiepartij PvdA/GroenLinks en de VVD komen daar wel vlak achter.

Het is met andere woorden ondenkbaar dat NSC niet behoort tot het volgende kabinet. Ik gok erop dat VVD en de BoerBurgerBeweging (BBB)  eveneens deel uitmaken van de volgende ministersploeg. Helaas is dat volgens het jongste kiezersonderzoek van I & O Research niet voldoende voor een Kamermeerderheid. Er moeten dus nog een of meer partijtjes bij. CDA en JA21 bijvoorbeeld. Of zou Pieter die ook blokkeren?

Intussen begint zijn gloednieuwe partij wel te zakken in de peiling van I & O Research. Ze komt daarin uit op 28 zetels, 3 minder dan vorige maand. Aangezien NSC nog steeds de grootste formatie is misschien niet dramatisch. Maar de ex-CDA’er moet wel oppassen. Hij heeft zijn verkiezingsprogramma en kandidatenlijst nog steeds niet gepresenteerd. Daarmee wacht hij natuurlijk zo lang mogelijk, maar ooit moet hij ermee voor de dag komen. En kort daarna is zijn partij niet langer de grootste, vrees ik voor hem.

Volgens de poll van I & O Research komt vervolgens de combinatie PvdA/GroenLinks in beeld. Niet dat die een kans maakt op regeren, maar ze krijgt dan wel het voortouw in de kabinetsformatie. Reken maar dat Wilders in dat geval breekpunten heeft.