Bij sommigen heerste dit weekend misschien nog enige hoop, maar die bleek volkomen misplaatst. Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán, heeft op zijn sloffen de verkiezingen in Hongarije gewonnen. Dat de oppositie grotendeels verenigd was en één lijsttrekker presenteerde, blijkt nauwelijks invloed te hebben gehad. De uitslag toonde een verpletterende meerderheid voor Fidesz. Orbán kan voor de vierde keer achtereen premier worden. Net als Rutte, zou je bijna zeggen. Zij het dan dat Orbán rond de eeuwwisseling ook al eens premier was. Hij begint dus aan Orbán V.

Hoe Fidesz het voor elkaar heeft gekregen zo fors te winnen, valt moeilijk te verklaren. De populist Orbán was de enige EU-leider die zich als vriend van de Russische leider Vladimir Poetin presenteerde. Dat kostte hem wel de innige relatie met politiek geestverwante buren als Polen, maar niet de sympathie van de Hongaarse kiezers. Je kunt wijzen op het gegeven dat de media in zijn land voor het overgrote meerderheid in handen zijn van Fidesz-sympathisanten. Je kunt onderstrepen dat het Hongaarse kiesstelsel sterk in het voordeel is van de regeringspartij. Maar ook dan valt niet te ontkennen dat Orbán de steun geniet van een groot deel van de Hongaarse bevolking. Ze willen daar kennelijk niemand anders.

Dan moeten ze het ook maar voelen, zou je zeggen. De EU zou ervoor moeten zorgen dat Hongarije, dat altijd zoveel lak heeft aan de Europese normen en waarden, zo snel mogelijk als lidstaat verdwijnt. Een land uit de unie zetten kan volgens het Europese verdrag niet. Maar het is wel mogelijk (ook juridisch, na een recente uitspraak van het EU-hof van Justitie) de geldkraan vrijwel dicht te draaien. Aangezien Orbán alleen uit financiële overwegingen lid is van de EU, is dit de ideale manier om Hongarije weg te pesten. Als hij geen subsidies meer krijgt uit Brussel, zal de Hongaarse premier vermoedelijk snel aan zijn stutten trekken.

Dat zou uiteraard in het nadeel zijn van het betrekkelijk kleine groepje Hongaren dat géén Orban V wil, maar dat kan dan even niet anders. Bij het opleggen van sancties tref je ook altijd onschuldigen. Van de sancties tegen Rusland wordt de hele bevolking in dat land de dupe, ook degenen die fel tegen Poetin zijn.

Toch denk ik niet dat Hongarije de EU uit gejaagd zal worden. In Brussel zullen ze op zoek gaan naar ingewikkelde compromissen, want dat zijn ze daar gewend. Ze zullen praten en praten, net zo lang tot ze een ‘oplossing’ hebben gevonden. Een oplossing waarover niemand gelukkig is, maar ook dat is in de EU traditie. Over Brusselse oplossingen is in het algemeen niemand erg gelukkig.